2022-02-18 10:55Pressmeddelande

Grattis till Capio, vinnare av Ramsay Santé Innovation Award 2022

Vaccineringsmottagningen i Filadelfiakyrkan i Stockholm är en av de mottagningar där vaccineringsprocessen används. Vaccineringsmottagningen i Filadelfiakyrkan i Stockholm är en av de mottagningar där vaccineringsprocessen används.

Grattis till Capio, vinnare av Ramsay Santé Innovation Award

Franska Ramsay Santé anordnade i år sin första Innovation Award, för att uppmärksamma innovationsprojekt över hela värden. 113 bidrag skickades in. Finalen tog plats i Paris där en vinnare utsågs av de fem finalisterna. Årets vinnare blev Capio Sveriges massvaccinationsprojekt, där över 250 000 människor har vaccierats effektivt med hjälp av ny teknik. 

Ali Rezai som är dgitaliseringschef på Capio Närsjukvård menar att vaccinationstempot inte hade varit möjlig att göra på traditionella sätt, och därför krävdes ett nytänkande.

När pandemin bröt ut uppstod ett stort behov att vaccinera människor storskaligt i Stockholm. Teamet på Capio behövde hitta ett nytt och effektivt sätt att genomföra vaccineringen, eftersom den dåvarande kapaciteten inte skulle  ha räckt för att vaccinera så många människor under så kort tid. Ali Rezai berättar att Capio teamet kunde utnyttja den digitala tekniken, som hade använts vid processen av automatiseringen av PCR-testning i stor skala. Med lärdomar av arbetssättet, applicerade de samma koncept för vaccineringen mot covid-19.

Hur den digitala vaccinationsprocessen går till i praktiken

En digital hälsodeklaration fylls i innan patentien kommer till vaccinationscentret. På plats scannar entrévärdar patentiens identitetshandling via en app på mobiltelefon. På basen av den vägleds patienten vidare i vaccinationsprocessen. Patienten kan alternativt direkt gå till en vaccinator för att få sin spruta, eller via en ordinatör. Största delen av patienterna hanteras automatiskt. Sysemet har även ett stöd för spårbarhet, som talar om vilket vaccin patienten fått. Dessutom finns även robotar som hanterar journalföringen. Den digitala processen frigör vårdpersonal och gör att tiden kan läggas på de patienter som verkligen behöver hjälp.

Ali Rezai betonar att innovation är inte möjligt utan teamarbete. Han menar att det här projektet har lyckats, eftersom alla har bidragit med sin kompetens.

CEO:n Pascal Roché på Ramsay Santé säger att innovation är centralt för Ramsay Santé och avgörande för att bygga morgondagens hälsa. Pascal Roché gratulerar Ali Rezai och det framgångsrika massvaccineringsprojeketet, som har underlättat vaccineringen mot Covid-19.

 


Om Raisoft

Raisoft är ett forskningsbaserat IT-företag som under 20 års tid levererat digitala beslutsstöd för bättre vård och omsorg. Systemet integreras med befintliga journalsystem och tillhandahåller standardiserade vårdbedömningar för vårdplanering, kvalitetsutveckling och resursplanering. Utveckling sker i nära samarbete med den internationella forskarorganisationen interRAI, verksam i ett 40-tal länder. Standarden är resultatet av omfattande klinisk forskning och testning genom interRAIs forskargrupp. Raisoft uppfyller högsta kvalitet och standard inom datasäkerhet med beprövade internationella certifikat. Raisoft är lokaliserat till Karleby, Finland, men är verksam i ett 10-tal länder. Nu introduceras Raisoft även i Sverige.


Kontaktpersoner

Nina Chydenius
Kundassistent Sverige
Nina Chydenius
Robin Lundgren
Verksamhetsansvarig Sverige
Robin Lundgren